Снимките са авторски! За комерсиални цели на:

petar1944@abv.bg

Леонов и Беляев в Русе

23- Леонов и Беляев - Русе - май - 1965

„Леонов и Беляев – май 1965 г. – Русе”

репортаж 

   Алексей Леонов и Павел Беляев са Съветски космонавти.
Алексей Леонов е роден на 30 май, 1934 г. в Кемерска област в Русия
Павел Беляев е роден на 26 юни 1925г. Умира през 1970 г. от перитонит, който е в резултат на операция от язва на стомаха.
Скъпи приятели, може да е малко натоварено с информация, извинете ме, но мисля, че е необходима. Все пак, събития от преди 43 години. Нали?
Алексей Леонов и Павел Беляев летят на космическия кораб „Восток – 2” през 1965 г. 18 и 19 март. По време на този полет А. Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос. Самата подготовка и самия полет, са съпътствани с любопитни дори опасни за живота на космонавтите случки.
Още при построяването на кораба, се оказва, че люкът, през който трябва да излезе Леонов в космоса е по тесен от колкото ширината на раменете на космонавта и се отваря навътре. След като го префасонират и вече са в космоса, Леонов излиза и престоява, по една информация 12, по друга 23 минути в открития космос. Дори самото реене на човек в космоса го бяха нарекли „леониране” (нямам представа дали се казва все още така).
При завръщането обаче възниква проблем. Тъй като костюма му се разширява много, вследствие на вакума той не може да премине обратно през люка в капсулата. Тогава решава, без да докладва на земната станция, да изпусне налягането от комбинезона и влиза през люка, но не с краката към кабината, както е било по инструкция, а с главата напред. Тъй като кабината е широка едва метър, това създава допълнително натоварване на организма му, докато извърши обръщането вътре и да може да затвори люка. Друго което се случва е прекалената концентрация на кислород в кабината и това е било предпоставка за взривяване на апарата. Връх на всичко, преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат «Восход» се приземява в район на 180 км северно от гр. Перм. Две нощи на космонавтите им се налага да преживеят сами в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които са принудени да изсекат площадка за приземяване на въртолет.
Продължителност на полета — 1 денонощие, а чакат да ги приберат цели два дена.
На 20 май, генерала на българската армия Джуров изпраща шифрована телеграма на Малиновски, космонавтите да посетят България за 24 май и да вземат участие в честването на празника на славянската писменост и култура. Космонавтите кацат на летище София на 22 май 1965 година със самолет „ИЛ” – 14. Леонов пристига с жена си и дъщеря си, а Беляев с жена си и двете си дъщери.

Така и ние Русенци на 25 май 1965 година, успяхме да видим на живо звездните герои.
По това време си бях купил фотоапарат „Вера -3” Вече имах и фотолаборатория и с ентусиазмът на 20 годишен младеж, успях да излъжа милиционерския кордон и да се приближа на достатъчно разстояние до скъпите гости.

Снимано на черно бял филм „NP-18”
Фотоапарат “VERRA-3”, обектив “TESSAR” 2.8/50
Проявен с нормално работещ негативен проявител.

Петър Ехранов

petar1944@abv.bg

*******************************************************************

******************************************************************

Капанска сватба 

Kapanska svatba-BG-Senovo-1968+

Капанска сватба Сеново 1968 г.

/Репортаж от Сеново/

Филм NP-18 DIN – черно бял.
Фотоапарат „Вера – 3“

   Беше някъде към месец Март на 1968 година.
Бях се завърнал , за малко при родителите си в родното си с. Сеново – Разградско. Тогава учех в София.
Забелязах, че колата на БНТ пристигна на площада на селото и трескаво се подготвяше за снимки. Разбрах, че ще се снима действителна сватба на едни младоженци от селото.
По това време, тук сватбите се правеха по старите обичаи на Капанския край, като всички се обличаха с народните носии и се изпълняваха ритуалите, както повеляваше традицията.
Капанските сватби започваха в събота срещу неделя и продължаваха цяла седмица. Ритуалът, с който започват подготовките преди венчавката, се наричат засевки. В него вземат участие две групи – едната е от страна на булката, а другата е от страна на младоженеца. Те са главните изпълнители на обредните песни и танци по време на сватбата. Ритуалът се извършва паралелно в момковата и в момината къща. Момчето има отделна група играчи, от приятели, наричани уйнаджии. От песните и танците при засевките и от игрите на уйнаджиите се определя интереса и пищността на всяка капанска сватба. В дома на момичето и в дома на момчето се приготвят китки и гердани от боб и люти чушки за уйнаджиите, с които ги закичват по време на сватбата. След това се опича и намазва с мед „меденика”. „Меденик“ се нарича обредният хляб на Капанската сватба, който се разчупва над главите на девойката и младоженеца и от който всички се стараят да вземат късче. С това засевките завършват и започва същинската сватба.
Капанската булка се облича обезателно в традиционно булчинско облекло – червена рокля без колан и с бяла престилка, а ако е зима – с червен забун, и червено було. На главата и поставят венец и диадема от разноцветни мъниста.

  Именно за такава една сватба е била известена националната телевизия и тя пристигна. Спомням си, че тази година бе излъчено и предаването „Капански обичаи” по малкият екран. Разбира се аз се възползвах от уникалния случай и напрових няколко кадъра.

Един от тях искам да споделя с Вас, скъпи приятели. Същата снимка по късно представих в редакциите на в. „Народна младеж” и в.”Вечерни новини”, които я публикуваха.

Петър Ехранов

petar1944@abv.bg

***************************************************************

****************************************************************

„Фидел Кастро и Тодор Живков,

1972 год. София”

„Фидел, 1972 год, София”

„Фидел, 1972 год, София”

   Репортаж за Фидел Кастро

 Беше 1972 година. На държавно ниво пристигна правителствена делегация, начело с другаря Фидел Кастро Рус. Едно от мероприятията, бе посещението му в Студентския град в София. Тогава, се случи малък комичен инцидент, за който дълго време се говореше.
В охранителния екип настава паника. Изчезнал е др. Кастро!
Разбира се това трае минутки, но паниката и тревогата беше голяма. Оказва се, че Фидел се е шмугнал без да го забележи охраната и заиграва баскетбол със студентите…
Така се запомни посещението му при нас, живеещите в Студентски град.
Снимано на лента чернобяла “ILFORD SAFETY FILM”

Петър Ехранов

petar1944@abv.bg

**********************************************************************

**********************************************************************