Открадната снимка!

Вестник „Ретро“ употреби моя снимка:

…без да ме уведоми и без мое разрешение.

 

http://photo-cult.com/showpic.php?aut=Baj_Pesho&id=348914


   След като изпратих няколко запитвания до въпросния вестник и не получих никакъв отговор, реших да публикувам това запитване…

Касае се за следната публикация:

„БУМ НА БЕБЕТА С ИМЕТО ФИДЕЛ“

и снимката към нея.

Ето и самото запитване:

„До

г-н Главен редактор

 на вестник „РЕТРО”

София 1124

„Цариградско шосе” 17

   Господин главен редактор,

аз и мои колеги, редовно и с интерес четем списвания от Вашият екип, седмичник – вестник „Ретро”. Темите са интересни, злободневни и актуални, за което сме ви благодарни! Много ни допадат, на нас читателите, материалите в които описвате минали събития и личности. Така вестникът става интересен и търсен, както от стари хора, които с умиление си спомнят младоста, така и от младите, които чрез Вашите публикации научават за личности и събития за онова отминало време, от историята на България.

Като разлиствах поредният брой 4 (60), година III, от петък, 28.I. – 3.II.2011 г., попаднах на една статия „Бум на бебетата с името Фидел”, където е използвана моя авторска снимка, правена през 1972 година, при посещението на Фидел Кастро в България. Снимката е уникална и най добрата от няколкото кадъра, които съм направил тогава.

Потърсих информация в статията, която да посочва източника, от където е взета снимката, надявах се да видя някъде цитирано името ми като автор, фотограф…  Уви! Такъв лукс не намерих.

На предпоследния лист открих адреса на вестник „Ретро” с упоменат екип, адрес и едно лаконично: дежурен редактор: Марина Христова  и Снимки – Булфото.

Искам да Ви кажа, че тази снимка не е давана от мен в Булфото. Има я в интернет, в сайт, където смятах, че авторските права са защитени.

http://photo-cult.com/showpic.php?aut=Baj_Pesho&id=348914

Никой от Вашият екип не се е свързвал с мен, най малкото да ме уведоми, че ще се използва моя снимка, да се извършва манипулация, добавяне и редактиране на текст върху нея и публикуване на страниците на вестника. При добро желание от Вашия екип, е можело да намерите мой имейл и адрес.

Въпросът ми е, след като вече е употребена въпросната снимка, мога ли да се надявам на някаква, макар и символична компенсация?

Вярвам, че ще получа  отговор и това няма да остане, като риторичен въпрос.

Читателски поздрав, Петър Ехранов

06. 02.2011 год.“

Отговор не съм получил и до днес!

   Така се печелят пари на чужд гръб… едва ли съм само аз?

   И защо се чудим, че гърмят бомби пред редакции…?

petar1944@abv.bg